Is jouw pannenset aan vervanging toe?

Pannenset vervangen

De vraag “Is jouw pannenset aan vervanging toe?” kunnen we op verschillende manieren beantwoorden. Want is er sprake van ouderdom en slijtage van pannen? Wil je wat meer comfort bij het koken of een nieuwe look in je keuken? Of wil je misschien afstand doen van pannen met een antiaanbaklaag van teflon? We kunnen de vraag “Is jouw pannenset aan vervanging toe” dus op verschillende manieren benaderen.

Wat veroorzaakt slijtage aan pannen?

  1. Door het kleven van etensresten aan de bodem van een pan kan soms een beschadiging ontstaan. Zeker door druk hierop te geven met harde voorwerpen komen eventuele krassen of putjes aan de binnenkant. Als je zo’n beschadigde pan blijft gebruiken, kunnen door de hitte nog meer stukjes van een panbodem losweken of kan eten eerder aanbakken.
  2. Ook al zijn de meeste pannen vaatwasserbestendig, op de lange duur worden ze er niet beter van. De bijtende chemische substantie van vaatwastabletten kan een nadelig effect betekenen voor sommige pannen. Dit is herkenbaar aan een steeds doffer wordend uiterlijk.

  3. Een pan kan ‘droogkoken’ als er geen of te weinig voedsel in zit. De minder dure pannen van een lage kwaliteit kunnen dan tevens te maken krijgen met een bodem die kromtrekt.

Pannenset vervangen door inductiekoken

Omdat in de toekomst steeds meer mensen zonder gas koken en andere methodes gebruiken, zijn er pannensets nodig die hierbij passen. Vaak moeten mensen een pannenset vervangen als ze overstappen op koken met een inductieplaat. Dit soort pannen hebben dan een logo dat aangeeft dat ze elke verhittingsmethode aankunnen. Wie niet meer wil koken met gas, moet wel in de buidel tasten voor vervanging van de pannenset. Al moet gezegd worden dat deze aangepaste pannensets bekend staan om een lange levensduur.

Vervanging pannenset wegens het teflon van de antiaanbaklaag

Ondanks het gebruiksgemak kwamen teflon pannen de laatste jaren negatief in het nieuws. Sinds 2015 mogen er geen zogeheten PFOA’s meer in pannen zitten. Bovendien hadden deze pannen met antiaanbaklaag vaak al snel een beschadiging door met bestek in de pan te roeren. Volgens de wetenschap kan er weinig gebeuren, al wordt aangeraden voor je gezondheid en het behoud van pannen om met teflonpannen niet op hoge temperatuur te bakken of wokken.

Conclusie over het vervangen van pannen

Zoals je kan lezen kan de vraag of je een pannenset moet vernieuwen afhangen van allerlei zaken. Als je een beslissing maakt voor nieuwe pannen kopen, oriënteer je dan op A-merken als je budget dat toelaat. Een pannenset kopen vanwege een vervanging is een aanrader, want dan betaal je vaak minder. Controleer ook aantrekkelijke aanbiedingen van pannensets op internet.