Waarom je post aangetekend versturen?

Aangetekend pakket versturen

Als je zeker wilt weten dat je post bezorgd is, kun je die post aangetekend laten bezorgen. Er zijn een aantal gevallen waarbij dit een goed idee dan wel vereist is. Bijvoorbeeld als je iets kostbaars verstuurd. Dan zul je niet willen dat je post zoekraakt bij de bezorging, of dat de ontvanger het poststuk niet ontvangt. Al is het alleen maar om een goed geweten te hebben.

Maar ook om eventuele schadeclaims te voorkomen natuurlijk. Bovendien zijn poststukken bij aangetekend versturen tot een zeker bedrag verzekerd.

Aangetekend versturen van je post kan je dus heel wat gemoedsrust opleveren. En het is relatief goedkoop. Laat je een poststuk door een deurwaarder bezorgen, dan ben je heel wat meer geld kwijt.

In juridische kwesties

Aan kunnen tonen dat een poststuk ontvangen is kan in juridische kwesties ook belangrijk zijn.

Wil je bijvoorbeeld scheidingspapieren versturen, papieren voor een erfenis, of een aanmaning, of de opzegging van een huurovereenkomst, dan helpt een bewijs van ontvangst.  Het kan zelfs verplicht zijn.

Helemaal waterdicht is het niet: een ontvanger kan zich nog onder dit bewijs uit wringen door te zeggen dat het poststuk niet de inhoud had die jij zegt dat ‘ie had. Of door de deur niet open te doen als het poststuk bezorg wordt, en dan later te beweren dat hij nooit een bericht hierover gehad heeft. Om dit enigszins te ondervangen kun je een aantal maatregelen nemen.

Zoveel mogelijk bewijs

Om te zorgen dat de ontvanger niet zo gemakkelijk kan doen of hij je poststuk niet ontvangen heeft of dat er iets anders in de enveloppe zit dan dat jij zegt kun je een aantal stappen nemen:

Je kunt het poststuk inpakken in bijzijn van getuigen. De ontvanger kan dan niet zo gemakkelijk meer claimen dat er iets anders in zat.

Je kunt naast het aangetekend versturen je poststuk ook via de reguliere post versturen. En via e-mail, als je zijn e-mailadres hebt. En de verschillende manieren van versturen eventueel nog een tweede keer toepassen. Dan is ontkennen dat het poststuk ontvangen is veel ongeloofwaardiger.

Koeriersdienst

Je kunt voor het aangetekend verzenden via een koeriersdienst. Heb je veel aangetekende post, bijvoorbeeld als je aanmaningen wilt versturen, dan kun je bij een koeriersdienst afspraken maken over de tarieven, ook voor je reguliere post. Verstuur je beide met de koeriersdienst, en maak je nog gebruik van andere manieren van bezorging, dan kun je afspraken maken over het gehele pakket dat je afneemt. Laat je informeren door een koeriersdienst, bijvoorbeeld MSG te Enschede!

Aangetekend een pakket versturen